Естествен и ламиниран паркет

Класически паркет

Дъбовият паркет е най-популярния паркет от естествена дървесина в България (а и не само). естествен паркет

Причините за това са, че дъбът има отлични качества – както технически, така и естетически. Дъбът има една от най-здравите дървесини, което го прави особено подходящ за изработката на паркет и дюшеме. Дъбовото дърво е устойчиво на гниене и деформации. Не на последно място дъбовата дървесина е широко разпространена и е сравнително достъпна ценово за масовия клиент.

Освен като качествена дървесина, дъбът има и много красива текстура. Паркетът от дъб изглежда много естествено и натурално и това е причината да е толкова предпочитан.

Дъбовия паркет се полага върху обезпрашен и грундиран под, чрез лепене със специално лепило. Така се елиминира вероятността за последваща поява на скърцане, разместване на ламелите и други недостатъци.

 

Екзотичен паркет
Това са масивни паркети, които са произведени от нетипична дървесина за нашите географски ширини, условно се наричат екзотични. Някой от тях се отличават с висока устойчивост, здравина, способност да не изгниват, което ги прави много подходящи за декинг настилки, елементи от екстериора и помещения, в които има по-голяма влага.мербау

Много често за основа на екзотичните паркети не се използва скъпа екзотична дървесина, а качествена дъбова дървесина, която обработена с подходящи масла и лакове може да изглежда като някои от най-скъпите дървесни видове. Сред най-популярните цветове, които се предлагат са различните разцветки на избелена дървесина, опушени, венге и други.

По известните екзотични дървесни видове са кумару, мербо, бамбук, тик, кемпас, ипе и други. Отделните ламели на тези паркети са изработени в по-големи размери от класическите паркети, като ширината им е между 12 и 16 см, а дължината може да варира от 40см до 100см. Предлагат се 2 вида дървесина – масивна (изработена само от солидна дървесина) или многослойна (паркетината е изработена от много слоеве слепена дървесина, което допълнително я подсилва против измятане). И двата варианта са много надеждни, като се препоръчва и в двата случая да бъдат залепени здраво за замазката чрез полиуретаново лепило.

 

Ламиниран паркет

Ламинирания паркет е чудесна алтернатива на твърдата дървесина, когато искате топлина и красота. Това атрактивно решение за вашето помещение е на разположение в широк диапазон от цени, декори и повърхности. Ламинираният паркет една от най-гъвкавите, трайни и добре изградени видове подови настилки на пазара днес.

ламиниран паркет1 Най-горния пласт осигурява защита против износване, петна и избледняване (което се среща при естествените продукти).

2 Следващ слой е изображението на действителен декор (дъб, бук, череша, орех, бамбук, ябълково дърво, явор, керамична или каменна плочка, екзотични подове и др. с 1 ивица, 2, 3 или 5 ивици).

3 Ядрото на ламината е изградено то HDF (high density fiberboard) и определя неговата издръжливост.

4 Този слой осигурява стабилност на ламела.
Инсталация

Откакто на пазара се въведе клик системата на ламинирания паркет, която го заключва, ламинатът се превърна в отличен избор за всяко домакинство, тъй като се монтира бързо, лесен е за ремонт и може да бъде инсталиран от хора без опит и специализирани инструменти. Ламинирания паркет няма нужда да бъде застопоряван с лепило или пирони. Ламината е с лесна за почистване повърхност, устойчив на удари и надраскване, има възможност да се монтира върху различни настилки. Ламиниран паркет може да се инсталира в почти всяка стая в апартамента, стига повърхността на пода да е гладка и твърда. Ламинат може да се инсталира върху бетон, дърво, керамични плочи дори и върху балатум. Не се препоръчва монтирането на ламиниран паркет в гаражи или на открита (веранда), главната причина за това е влагатал. Ламиниран паркет, който е правилно монтиран и поддаржан ще живее дълго колкото и домът ви.
Посока на редене на ламиниран паркет

Посоката на редене на ламинирания паркет е най-вече въпрос на вкус. Въпреки това ние препоръчваме да се пaда по дължина на основния източник на светлина и напречно на посоката на движение. Често не е възможно да се следва тази препоръка, тъй като вратата се намира намира срещу прозореца. В този случай трябва да постъпите така както сметнете за най добре.

Покажи бутоните
Скрий бутоните